Bazele nutritiei

Pentru fiecare sportiv este importantă cunoașterea culturii minime în nutriție, așa că vă invit cu drag sa citiți articolul nostru!

Ce sunt caloriile?

Caloria înseamnă o măsură a energiei sau a căldurii. O calorie reprezintă cantitatea de căldură necesară pentru a creşte temperatura unui gram de apă cu un grad Celsius. Ne hrănim pentru a avea energie, iar energia din mâncare se măsoară în calorii. Atunci când hrana este asimilată de metabolism – adică este folosită – pentru că se combină cu oxigenul din celulele corpului, se elimină calorii (energie).

Citește și: O să cresc în înălțime dacă fac sport?

Ce se intampla cu caloriile neconsumate?

Dar dacă asimilezi mai multe calorii decât ai nevoie? Corpul foloseşte cât are nevoie şi depozitează restul pentru ocaziile următoare. Corpul poate depozita până la o treime din cantitatea zilnică necesară. Restul se transformă în grăsime! De aceea este atât de important să „îţi numeri caloriile”.

Ce sunt carbohidratii?

Carbohidratii sunt principala sursa de energie a corpului tau. Cand mananci carbohidrati, pancreasul tau elibereaza un hormon numit insulina, de care sigur ai mai auzit. In plus, in reglarea nivelului zaharului din sange. Multe persoane se confrunta cu obezitatea datorita nivelului ridicat de carbohidrati din alimentatia lor, care forteaza corpul sa elibereze cantitati mari de insulina, care favorizeaza depunerea de tesut adipos. Eliberarea unor cantitati mari de insulina nu este recomandata nici celor care fac sport si vor sa slabeasca intrucat insulina inhiba metabolizarea grasimilor si incetinesc performanta sportiva, asa ca sfaturile de genul „mananca niste ciocolata inainte de antrenament” nu sunt recomandate a fi urmate.

Citește și: Dezvoltarea forței musculare

Ce sunt proteinele?

Proteinele fac parte din fiecare celulă, ţesut sau organ al corpului nostru, ele fiind, în organismul uman, permanent înlocuite şi reconstruite, în funcţie de necesităţile organismului. Proteinele pe care le preluăm din alimentative sunt descompuse în procesul de digestie până la aminoacizi, care sunt absorbiţi şi folosiţi în corpul nostru pentru acest proces de reconstrucţie.

Citește și: Povestea lui Leonard Doroftei

Ce sunt grasimile?

Toate celulele din corpul nostru au grasime. Grasimile ajuta la lubrifierea incheieturilor, la fabricarea hormonilor. Daca elimini grasimile din dieta, productia ta hormonala va scadea dramatic si o intreaga matrice de reactii chimice va fi intrerupta. In acest caz, corpul tau va incepe acumularea de mai multa grasime ca de obicei pentru a-si asigura buna functionare. Pentru ca renuntand la grasimi productia de testosteron se opreste, totodata se opreste si cresterea musculara.

Prin urmare, pentru a avea un metabolism eficient, este necesar sa consumam anumite grasimi. Exista trei feluri de grasimi: saturate, polinesaturate si mononesaturate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe